top of page
ocru hartie texturata.jpg

Ana, fata care scrie, pentru că nu poate să nu scrie

Ana - Îndrăznește să visezi!Laura Croitoru
00:00 / 01:04

Ți s-a întâmplat vreodată să vrei să renunți, atunci când ți-a fost greu să faci ceva, sau să abandonezi la primul semn de înfrângere? Cum ar fi dacă ar exista o superputere care să te ajute să depășești orice obstacol, care să îți dea forță să continui, indiferent de provocările care îți stau în cale?

Te invit să o cunoști pe Ana, fata care și-a descoperit superputerea care a ajutat-o să meargă mai departe, chiar și atunci când lucrurile au devenit dificile. A crezut în ea și a continuat să încerce să-și transforme visele în realitate.

 

Ana a crescut înconjurată de cărți, iar dragostea pentru lectură i-a fost insuflată de cele două bunici ale sale, una profesoară de limba română, iar cealaltă învățătoare. La vârsta de 6 ani, Ana a început să scrie primele sale povești. Un proiect şcolar i-a stârnit creativitatea și a făcut-o să descopere o nouă lume, plină de posibilități. Ana a trebuit să repovestească o poveste clasică, folosind propriile cuvinte, dar și să creeze propriile ilustrații. Bucuria de a ține în mână acea cărticică, pe care o scrisese și o ilustrase ea, a fost atât de mare, încât şi-a propus să scrie în continuare.

 

În scurt timp, Ana a scris numeroase povești, care s-au bucurat de aprecierea unui cerc restrâns, format din părinții ei și din prietenii apropiați, care au crezut în talentul ei și au încurajat-o. Încet, încet, în sufletul Anei a început să încolțească tot mai mult dorința de a împărtăși munca ei cu lumea întreagă, aşa că s-a hotărât să scrie o carte care să merite să fie publicată și care să ajungă să fie citită de mii de copii.

Având acest obiectiv ambițios, Ana s-a apucat serios de treabă. În ciuda entuziasmului ei, a descoperit curând că a scrie o carte nu este o treabă ușoară, și cu atât mai puțin să publici una. Au urmat multe încercări eșuate și povești pe care le începea, dar pe care nu reușea să le termine. Părea că inspirația Anei se… pierduse.

Dar Ana nu voia să se dea bătută sau să se lase descurajată. A căutat în interiorul ei superputerea de a continua. Își spunea mereu: „Ana, trebuie să încerci să mai scrii. Poți să o faci. Pentru asta scrii. Pentru fericirea ta. Scrii pentru că nu poți să nu scrii.”

Așadar, a decis să pornească „În căutarea inspirației”, pe care a „găsit-o” în urma unei vacanțe de vară petrecută în Anglia. Legendele misterioase și priveliștile fascinante care i-au ieşit în cale au inspirat-o să scrie „În căutarea inspirației”, o poveste minunată despre puterea imaginației. Cu emoție în suflet, Ana a trimis în lume o poveste care nu mai era doar a ei, ci a tuturor copiilor care își doreau să o citească. A simțit, în momentul în care a ținut în mâini prima ei carte publicată, la vârsta de 12 ani, că scrisul este ceea ce își dorește să facă în continuare.

Un an mai târziu, după o vacanță la Madrid, a luat naștere o nouă poveste. Și de data aceasta, procesul creativ a fost provocator, dar Ana a învățat că are o superputere care o ajută să depășească obstacolele pe care le întâlnește în cale. A învățat că trebuie să fie flexibilă și să ia decizii noi atunci când simte că ideile pe care le-a avut la început nu mai sunt potrivite. Deşi cea de-a doua carte a avut inițial un concept diferit, Ana a făcut numeroase modificări în timpul procesului de scriere, transformând complet finalul poveștii. Rezultatul a fost o nouă carte – „Praf de zâne” – care i-a umplut sufletul de mândrie, atunci când și-a privit numele scris pe copertă.

Și pentru că Anei îi place să călătorească, inspiraţia pentru cea de-a treia carte – „Copacul” – i-a venit tot în urma unei vacanțe. În timpul unui picnic la țară, atenția Anei a fost captivată de un copac bătrân, devenind subit curioasă cu privire la longevitatea copacilor, aceşti martori tăcuți a multor evenimente petrecute de-a lungul timpului.  „Ce-ar fi să le spun povestea?”, s-a gândit Ana. Și exact asta a făcut. A început să aștearnă pe hârtie povestea Copacului care este „martorul copilăriei”.

 

„Copacul” este primul roman al Anei, o poveste magică, apărută din pasiunea ei pentru istorie şi din dorinţa de a înțelege trecutul, oamenii care au trăit atunci și evenimentele care le-au modelat viața. Pentru Ana, istoria este ca un cufăr de comori, plin cu povești despre oameni care au trăit cu mult înaintea noastră, despre aventurile lor, visurile lor și chiar greșelile lor. Prin romanul ei, Ana speră să împărtășească și altor copii acest sentiment de uimire, să le arate că istoria nu este numai despre trecut, ci și despre viitorul nostru.

Știi care este superputerea care a ajutat-o pe Ana să-și scrie poveștile captivante? Este perseverența.

Hotărârea neclintită a Anei de a-și continua pasiunea pentru scris, în ciuda provocărilor și a eșecurilor cu care s-a confruntat, i-a permis să dea viață imaginației în paginile cărților ei.

Perseverența este o superputere pe care fiecare dintre noi o deține. Este capacitatea de a continua, chiar și atunci când lucrurile devin grele și de a nu renunța niciodată la visele noastre. Atunci când nu reușești să faci ceva, găsește-ți propria superputere, cea a perseverenţei, și folosește-o pentru a o lua de la capăt.

Știai că…

Autoarea Ana Dragomir a publicat la Editura Pandora trei cărți: „În căutarea inspirației”, „Praf de zâne” și „Copacul”? Ana a ales să doneze 10% din vânzările cărților sale către asociațiile care se ocupă cu împădurirea zonelor defrișate din România! Își dorește ca gestul ei de generozitate să îi ajute și pe alți oameni să conștientizeze cât de importanți sunt copacii pentru planeta noastră.

cautam-visatori.gif

Spune povestea, inspiră lumea!

Credem că fiecare copil are o poveste unică și inspirațională și vrem să o facem cunoscută tuturor!

 

Ești un tânăr visător care a depășit provocări sau ai avut un impact pozitiv în comunitatea ta?

 

Știi un tânăr visător a cărui poveste incredibilă merită să fie împărtășită cu întreaga lume?

ocru hartie texturata.jpg
Poveste preluată din cartea „Îndrăznește să visezi!”

Descoperă și mai multe povești inspiraționale ale tinerilor români care sunt o forță pozitivă pentru schimbare! Oferă-i copilului tău modele de eroi din viața reală, care să îl inspire și care să-i spună: „Hei, și tu ești un erou! Descoperă-ți superputerile, urmează-ți visurile și nu lăsa pe nimeni să te oprească din drum.”

promo carte homepage.png
ocru hartie texturata.jpg

📚

Inspire ME

O bibliotecă de vise

Hai cu noi într-o călătorie în jurul globului pentru a descoperi povești inspiraționale ale tinerilor din întreaga lume care au crezut în potențialul lor și și-au transformat visurile în realitate.

Orice copil are puterea să facă din lumea noastră un loc mai bun, transformând în realitate visurile sale!

bottom of page